Mystik og Musik i "Ild- og Islandet"

Cantica-korene foran -kirken, Reykjavik, Island

I Kristihimmelfartsferien d. 16.-20. maj drog 18 korsangere og 9 voksne fra Vor Frelsers Kirke afsted til NORBUSANG 18, som fandt sted i Garðabær, Island. Til det årlige tilbagevendende korstævne var der samlet over 600 børn fra de 5 nordiske lande, og det var 5. gange, at Cantica korene har deltaget i NORBUSANG.

På Island fik koret lov til at optræde i forskellige sammenhænge; både i stor og små grupper samt i en koncert for sig selv. Musikken var meget spændende, idet nogle fremtrædende Islandske komponister havde arrangeret islandske folkesange, som har tekstoprindelse i de islandske sagn, for den samlede flok syngende børn. Hovedværket ved stævnet hed "Slæðningur" og var skrevet for kor og en hel symfoniorkester. Her kunne man høre både det gamle "mystik" i islandsk musik og den nye retning, som komponisten Hildigunnur Rúnarsdóttir vil føre os hen imod.

Der blev også sunget på andre nordiske sprog; finsk, norsk og svensk og endda grønlandsk! Og man kommer ikke til at glemme den dejlige oplevelse, hvor Korinterna fra Lunds Domkirke sang "Det dufter lysegrønt af græs" på originalsproget - svensk - i en dejlig islandsk kirke på toppen af et lille bjerg uden for Reykjavik.

Programmet var fint tilpasset til de børn, som var med. Der var både intensiv korprøver og plads til en udflugt til Islands store vandfald, som hedder Gullfoss, og området hvor de varme kilder fra vulkanen springer op i luften (Geysir).

Cantica-korene foran -kirken, Reykjavik, Island

En tur i "svømmehallen" i Island har en helt anden betydning end herhjemme. På grund af de underjordiske lavafloder, er der rigeligt med varmt vand, så man bader udendørs - uanset vejret! Vandet er nemlig varmet op, så det er bare et spørgsmål om at holde sig nede i vandet for at beholde varmen. Som en dansktalende islændinger fortalte mig: "I Danmark ta'r man op til Julsøen og springer i for at køle af og diskutere politik; på Island ta’r man hen til Den Blå Lagune og springer i for at varme op og diskutere politik!"

Koret fik også set den sprække, hvor den europæiske tektoniske plade møder den amerikanske, og her har man virkelig en fornemmelse om at være på kanten af verden. Der er ca. 100 meter imellem de 2 plader, og afstanden forøges hvert år med 2 cm. Det betyder, at om 60.000.000 år vil Island være den største land i europa, (som en meget stolt islænding fortalte os). Kystlinien er meget dramatiske i udseende; store klitter forsvinder i brusende havskum lige under vores fødder.

Alt i alt var det et meget vellykket tur, og alle vendte hjem med mange minder, både om de store musikalske oplevelser og den utrolige spændende natur, som Island har at byde på. Landet er sandeligt et land af kontraster - varm og koldt, vådt og tørt, ild og is - og både musikken og befolkningen afspejler disse omgivelser.